VŠE O PAPOUŠCÍCH

Charmozín modrotemenný

7. března 2010 v 14:05
Popis
Samice je zelená, čelo, uzdička, prsa a břicho světle zelené, líce a hrdlo žlutavé, temeno hlavy fialově modré, , spodní krovky křídelní jsou zelené, stehna s modrofialovým nádechem, ocas z vrchní strany zelený, okrajová pera ze spodní strany u báze červené a černé, jinak olivově žlutá, na špici žlutavá, úzké okruží oka hnědavé, duhovka pravděpodobně oranžově hnědá, nohy oranžové, zobák oranžový až červený.
Mladí ptáci jsou neznámí.
Poddruhy
V současné době není uznáván žádný poddruh tohoto papouška.
Mutace
Žádné mutace nejsou známé
Rozšíření
Nová Kaledonie. Pokud žije, tak v nepřístupných mlžných lesích pravděpodobně v okolí Mt.Panié, Mt.Humboldt a Kouakoué (Bregulla 1993)
Život v přírodě
O jejich životě nejsou žádné relevantní informace. Pravděpodobně se však jeho způsob života nebude příliš odlišovat od jiných, blízce příbuzných druhů rodu Charmosyna.
Potrava
Neznámá.
Chov v zajetí
Charmozin modrotemenný nebyl nikdy v zajetí chován.

Agapornis etiopský

25. června 2008 v 17:32
V přírodě se shromažďují v malých skupinkách a hnízdí v dírách stromů. Samice staví etiopsky.gifhnízda s použitím nalezených větviček. Tyto větvičky nosí do dutin stromů uložené ve svém peří. Až šest bílých vajec kladou samičky každý druhý den. Mláďata se líhnou v období po 25 dnech od nakladení. Stravu Agroponisu taranta zahrnuje různá semena, bobule a ovoce, hodně oblíbené jsou částečně zralé plody fíkovníku.

Nandej černohlavý

25. června 2008 v 17:28
Popis:
Nandej černohlavý dosahuje délky 30 cm včetně ocasu. Sameček tohoto druhu je převážně zelený, tváře a horní část hlavy má černou. Hrdlo a horní část prsou jsou namodralé, dolní část žluto-zelená, peří nad končetinami je zbarveno červeně. Končetiny samotné jsou růžové. Zobák je černý, kolem očí mají nandejové černohlaví holou bílou kůži. Oční duhovka je tmavohnědá. Samička nandejů je zbarvena stejně jako sameček. Mláďata mají tmavé končetiny a oční duhovka je rovněž tmavá.
Potrava:zrniny, ovoce, zelenina
Výskyt:Bolívie, Argentina, Paraguay, USA
Hmotnost:150 g

Papoušek jménem Pyrura hnědouchý

16. května 2008 v 13:53
Výskyt: Areál přirozeného výskytu zasahuje na území Argentiny, JV Brazílie, Paraguaye a Uruguaye .
Potrava:
směs pro střední papoušky.
Hmotnost:85 g.
Rozšíření v Evropě: První poznatky o pyruře hnědouché byli sepsány roku 1809. V 1869 byli dovezeny první dva ptáci do londýnské zoologické zahrady. Odchovu se docílilo o šest let později. Nyní je u nás relativně hojně zastoupen a v budoucnu by se měli početní stavy navyšovat, protože chov pyrury hnědouchého není nikterak náročný.

Rosela pestrá

8. května 2008 v 20:00
Jednoznačně nejčastěji chovaná rosela v klecích českých chovatelů. Podrobný popis vzhledu tohoto druhu naleznete v každé literatuře, proto je zbytečné se mu zde podrobně věnovat. Připomenu pouze to, že patří k nejpestřeji zbarveným papouškům. Rozlišení pohlaví není u rosel pestrých nikterak složité. Samička má kulatější hlavičku a celkově je méně výrazně zbarvena než sameček, který je mohutnější.
Hmotnost:
90 - 120 g.
Potrava:
Směs semen pro střední papoušky + ovoce a zelené krmení.
Výskyt:Jihovýchodní Austrálie.

Mníšek šedý

7. května 2008 v 18:00
Mníšci šedí žijí na jihovýchodě Jižní Ameriky, Bolívii, jižní Brazílii a Argentině. Jsou považováni za jediný druh papouška, který si staví vlastní hnízdo. V přírodě žijí v koloniích, ve kterých si staví velké hnízdiště, skládající se z jednotlivých otvorů navazujících na hnízdní komůrky, kterých nezřídka bývá až kolem 20-ti. Mníšek šedý dosahuje délky kolem 27,5 cm včetně dlouhého zužujícího se ocasu. Jsou převážně zelení se šedým čelem. Světlejší odstín šedé barvy pokračuje i pod očima na tvářích, vroubkovaná šeď pokračuje i na hrudníku a na bříšku.
Potrava Různé druhy semen.
Výskyt Jižní Amerika.

Eklektus různobarevný

7. května 2008 v 17:55
Výskyt Přirozený výskyt zasahuje na území Austrálie, Nové Guiney a ostrovů východní Indonésie.
Potrava Směs pro střední a velké papoušky + ovoce a zelenina.
Popis Eklektus je pestře zbarvený papoušek, kterého charakterizuje jeho lesklé a uhlazené opeření. Měří 35cm i s ocasem, který má obdélníkovitý tvar.Samec je zelený, pouze ramena jsou tyrkysová a má také červené "kalhotky". Zobák přechází od žluté po červenou. Duhovka je tmavě oranžová. Opeření samičky je převážně vínově červené v kombinaci s modrým břichem a límcem okolo krku. Duhovka je žlutá. Mladí ptáci mají obecně matnější zbarvení.
Povaha Jelikož se eklektus nachází na relativně vysoké inteligenční úrovni než ostatní australští papoušci, tak bychom měli klást velký důraz na "zaměstnání" papouška a to z důvodu celkového fyzického i duševního vývoje ptáka. Nedostatky se projevují duševními chorobami, které mají za následek např. škubání peří.

Bernard límcový

7. května 2008 v 16:58
Život v přírodě V přírodě můžeme nalézt tohoto australského papouška v aridních oblastech Severního teritoria, na severozápadu Queenslandu a ve vnitrozemí západní Austrálie. Žije v párech nebo malých skupinách na otevřených planinách a v mírně zalesněných oblastech. Občas zaletí také na ovocné plantáže, kde hledá melouny, citrusy, hroznové víno a saje nektar z květů. Hnízdí v dutinách stromů, zpravidla po období dešťů, což je pro rodiče znamení, že dokáží své budoucí mladé bez problému uživit.
Potrava Směs pro střední papoušky + ovoce.
Vískit Austrálie.

Aratinga sluneční (zlatá)

7. května 2008 v 16:54
Život v přírodě V přírodě můžeme nalézt tohoto ptáka na území Guayany, severovýchodní Brazílie a jihovýchodní Venezuely. Všude zjištěn pouze lokální výskyt. V době hnízdění žijí v párech a menších skupinách jinak se shlukují do hejn. Obývají především otevřené savany. Hnízdo si staví v dutinách stromů, především v kmenech palem. Živí se různými druhy ovoce, semeny, pupeny, květy, bobulemi, atd. Ve volné přírodě ho spatříme jen zřídka, ovšem máme velkou pravděpodobnost, že ho uslyšíme, protože je to, stejně jako ostatní aratingy, velký řvoun. Dožívají se 25-30 let.
Výskit Střední a Jižní Amerika.
Potrava Směs pro střední papoušky.

Alexandr malý

7. května 2008 v 16:48
Alexandr malý je středně velký papoušek. Jeho peří je krásně uhlazené a přilehlé k tělu. Ve voliérách se objevuje v mnoha barevných mutacích, já však dávám, stejně jako u většiny papoušků, přednost základnímu zbarvení - tedy zelenému. Rozdíl mezi samcem a samicí je dobře patrný až po 2 letech, kdy se na krku samce objevují první černá a růžová pírka, která v dospělosti tvoří krásný límec.
Výskyt severní a střední Afrika, Indie, Barma a jih Číny.
Potrava směs semen pro střední papoušky + ovoce a zelenina.
 
 

Reklama